Visste du att fallolyckor är den vanligaste orsaken till arbetsskador på svenska arbetsplatser? Varje år anmäls över 1 000 fallolyckor – allt från att halka på is till att snubbla över utrustning eller falla från höga höjder.

Men hur förebygger man fallolyckor? Här är några viktiga åtgärder som skyddar både medarbetare och arbetsplatser.

Fallskydd: Gemensamma åtgärder och personlig utrustning

Vid arbete på höjder över två meter ska gemensamma skyddsåtgärder alltid vara förstahandsvalet. Detta inkluderar:

  • Skyddsräcken
  • Arbetsplattformar
  • Arbetskorgar
  • Ställningar
  • Skyddsnät

Använd personlig fallskyddsutrustning, som säkerhetsselar, när gemensamma skydd inte är möjliga. Vid arbete på högre höjd, som på tak, krävs också personlig fallskyddsutrustning. Se dessutom till att ha en plan redo för snabb hjälp vid en eventuell fallolycka

Expertens insikt: ”Fallrisker ser olika ut beroende på höjd och miljö”

Anna Bohlin, HSE-konsult på Wermkon, förklarar varför det är viktigt att förstå lagkrav och anpassa skyddet efter arbetsplatsen:

”Just nu med lagstiftning som finns beaktas ofta arbete på över två meter, men min uppfattning är att alla fall ska förebyggas – oavsett nivåskillnad – när det finns risk för skador. Här krävs det en branschöverskridande attitydförändring för att kunna skapa ännu tryggare arbetsplatser som minimerar risken för fall.”

Förebygg fallolyckor med rätt planering

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) med noggranna riskbedömningar och regelbundna säkerhetsronder är nyckeln till att minska fallolyckor och skapa tryggare arbetsplatser.

På Wermkon har vi lång erfarenhet av att förebygga fallrisker och skapa säkra arbetsplatser. Därför finns våra HSE-konsulter nära hands till och  hjälper dig med allt från planering och riskbedömningar till utbildning och implementering av rätt skyddsåtgärder.